mandag den 7. marts 2011

Reino de Granada


Reino de Granada havde 648 km. grænse med Castilla og 476 km. søgrænse mod Middelhavet. Riget måtte gå en svær balancegang mellem sine to naboer, Castilla og Magreb (Nordafrika). Den magthavende stamme i Magreb var benimerinerne, som skiftevis ydede Al Andalus støtte – især i forsvaret af Gibraltar, som var vigtig for søtrafikken på Middelhavet (Gibraltar blev tabt til Castilla i 1309) – og skiftevis var direkte fjendtlig mod naboerne nord for Strædet. Overfor Castilla havde Kongeriget Granada nærmest vasalstatus. I de første mere end 150 år viste Castilla ingen egentlig aggressivitet, men stillede sig tilfreds med en række aftaler, som respekterede den fælles grænse. At der alligevel var grænsestridigheder, skyldtes de lokale, kristne stormænd, som enten lå i stridigheder med Granada eller med hinanden.

La Alhambra

Alhambra i Granada var et palads og en fæstning på en gang. La Alhambra er opført af los nazaríes (den kongelige familie) i 1238 på resterne af en tidligere fæstning. Først byggede man en "alcazaba" (fæstning - La Alhambra betyder den røde fæstning), under Mohamed ben Alhamar, senere udvidede man med en "alcázar" (palads) med mange smukke patios (haver), i 14. årh. opførtes La Casa Real Vieja, under Yusuf I. Omkring paladserne og haverne lå "medina" (en lille by med markedspladser) og udenom det hele en ringmur.




På billederne ses foroven t.v. La Alhambra,  foroven t.h. indvendig dekoration fra Alcázar, forneden t.v. El Cuarto Dorado (Det gyldne Værelse) og forneden t.h. El patio de los Leones (Løvehaven). 





I 1469 giftede den castilianske prinsesse Isabel sig med den aragonske prins Fernando (han var også konge af Sicilien). Dette udløste en langvarig arvefølgekrig i Castilla, idet Isabel forinden havde proklameret sig ”Legitima heredera y sucesora”  (Legitim arving og efterfølger) til Castilla-Leóns trone. Isabel blev kronet til dronning i 1475, men arvefølgekrigen fortsatte, nu også med Portugal og Frankrig som deltagere mod Isabel. Her viste Fernando sit store talent som hærfører, idet han besejrede portugiserne og tvang franskmændene til at slutte fred

I 1479 – samme år som Fernandos far, Juan II dør, og kongen af Sicilien således også bliver konge af Aragón – kan Isabel og Fernando starte deres fælles karriere som
”Los Reyes Católicos” (Det Katolske Kongepar). De ægteskabelige bånd havde sammenført de to førende, kristne riger på den Iberiske Halvø. Men først måtte de befæste deres position i Castilla.


Kort der viser kongerigerne Castilla, Aragón og Granada på tidspunktet for Los Reyes Católicos magtovertagelse og generobringen.

næste>>

_______________________________________________________________________

Ingen kommentarer:

Send en kommentar