onsdag den 9. marts 2011

II Puniske krig

Den II Puniske krig på halvøen:

De romerske legioner i Iberia var under kommando af konsulerne Cneo og Publio Escipión. De allierede sig med lokale høvdinge og chefer og startede felttoget mod syd. Mellem 218 og 211 f.K. gjorde de gode fremskridt og rykkede så langt frem som til Linares (Jaén), hvor de blev besejret af karthagenserne, og hvor  begge Escipionerne faldt. Den besejrede romerske hær måtte trække sig tilbage til Pyrenæerne. Karthagenserne var atter herrer i Iberia.

Karthagensisk fæstning under II puniske krig  
Som ny chef for de romerske styrkes udnævntes P. Cornelio Escipión. Han indgik en række alliancer med de lokale chefer – den indfødte befolkning anså i begyndelsen romerne for befriere – og erobrede i 209 f.K. karthagensernes hovedby, Cartagena, ved en genial operation. Han angreb byen fra søsiden ved lavvande. Herefter var det kun et spørgsmål om tid. I 206 f.K. overgav Cádiz sig uden kamp til de romerske styrker, og kamphandlingerne i Iberia var slut.

Karthagensisk mønt med billede af Hannibal

Krigen varede endnu to år i Italien og yderligere to år i Afrika, inden Karthago var besejret. Hannibal blev endelig besejret ved Zama (Afrika). Han flygtede til Østen og begik selvmord i 183 f.K.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar