onsdag den 9. marts 2011

Karthagenserne

Kathagenserne på Halvøen:

Den karthagensiske handel på Halvøen fungerede godt, indtil Karthago i 241 f.K. tabte Den Første Puniske Krig til Rom. Man blev tvunget til at betale en enorm krigsskadeerstatning, og samtidig med at  man måtte afstå Sicilien og Sardinien til Rom, kunne man se en fremtid i fattigdom i møde - hvis man ikke fandt på et uventet modtræk, altså et modtræk som ikke var forudset af Rom.

Karthagensisk mønt med billede af Asdrúsbal Barca
Dette var grunden til, at den kartagensiske general Amílcar Barca i 237 f.K. gik i land ved Gadir (Cádiz) med en hærstyrke for at underlægge sig den sydlige og østlige del af Iberia. (Amílcar Barca er mest kendt for at være far til Hannibal, som på det tidspunkt var 9 år, og som allerede da svor sit had til romerne).

Maleri af Hannibal

Amílcar Barcas mål var at nå frem til østkysten. Han brugte hårde midler, og mødte derfor hård modstand. Han blev dræbt i et slag  229 f.K. og blev afløst på posten af sin svigersøn, Asdrúbal. Denne forstod bedre at omgås de indfødte. Han giftede sig med datteren til en iberisk konge, og i 228 f.K. kunne han grundlægge havnebyen Cartago Nova (Cartagena). Herfra udskibede man alle rigdommene (jern, sølv og guld), som man hentede inde i landet, og således kunne man betale erstatningerne til Rom, som allerede var begyndt at vise mishag ved at se, hvor hurtigt Karthago igen var kommet på fode.

I 226 f.K. indgik Kartago og Rom en aftale, ifølge hvilken Rom accepterede området syd for floden Ebro som kartagensisk interesseområde.

I 221 f.K. blev Asdrúbal snigmyrdet af en iberer. Den unge Hannibal overtog posten som general for  de kartagensiske styrker i Iberia. Han udførte sit hverv med kløgt og diplomati. Snart beherskede han hele den sydøstlige del af Iberia. Han erobrede den centrale højslette, planlagde en ekspedition mod Ebro-dalen, men forinden belejrede han den græske by Sagunto (på østkysten mod Middelhavet - på billedet ses udgravninger fra Sagunto), som var under romersk beskyttelse (men som lå syd for Ebro). Romerne reagerede ikke, før Hannibal indtog og massakrerede byen.

Og mens Hannibal dirigerede sine tropper mod Italien for at forcere Alperne med elefanter og nå frem til Rom, satte romerne for første gang i historien fod på Iberia for aldrig at forlade Halvøen igen. De landsatte en hærafdeling i Ampurias (den græske by længst mod nord på Iberias østlige Middelhavskyst).

De militære begivenheder under Den Anden Puniske Krig udspilledes mellem 218 – 204 f.K.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar